Volgens de statuten van der Luthersche Footballclub L.F.C Wartburgia is de officiƫle oprichtingsdatum: 23 juni 1924. L.F.C., de voorloper van Wartburgia, werd echter al in 1922 opgericht waarbij werd gespeeld op een terrein aan de Amsteldijk bij Zorgvlied.

De naam Wartburgia heeft te maken met de Wartburg (kasteel/burcht) bij Eisenach in het voormalig Oost-Duitsland. In deze burcht heeft Luther lange tijd gebivakeerd en onder andere aan zijn 99 stellingen gewerkt. Voor de echte Wartburgiaan is Eisenach inmiddels een pelgrimsoord geworden en wordt op de tocht naar het Oosten een bezoek aan de plaatselijke brouwerij, met echt Wartburgpils, niet overgeslagen.In 1924 ging Wartburgia meedoen aan de zaterdagmiddagcompetitie. Wartburgia is sindsdien altijd een club van naam geweest ook buiten Amsterdam.

Er zijn zelfs jaren geweest dat Wartburgia de grootste zaterdagvereniging van Amsterdam was en in haar succesvolste periode speelde Wartburgia in de hoogste amateurklasse.Eind jaren zeventig begon Wartburgia met Damesvoetbal. De dames kwamen snel in de hoogste afdeling en draaien over het algemeen mee in de top van het Damesvoetbal. Bij koninklijk Besluit, d.d. 18 juni 1960 nr. 70, is aan Wartburgia de Koninklijke Goedkeuring verleend.