AED

Vlak voor de zomer heeft de club een splinternieuwe AED aangeschaft. De oude hing er al
12 jaar, die was afgeschreven. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator en kan een leven redden van iemand met een hartstilstand.

Op maandag 14 september hebben bijna 20 leden van FIT/Wartburgia de verkorte cursus Reanimatie/AED bijgewoond. Deze werd gegeven door Annelies Vinken, cardiologie verpleegkundige.

Want hoe herken je nu een hartstilstand en hoe werkt nu een AED?
Bij een hartstilstand staat het hart niet gelijk stil, maar het fibrilleert (vandaar de naam defibrillator).
Als je er maar snel genoeg bij bent, dan kan je dat fibrilleren nog defibrilleren naar een ‘gewoon’ hartslag. Binnen 6 minuten (maar liefst nog sneller natuurlijk) moet je defibrilleren voor de grootste overlevingskans.
Een hartstilstand kan lijken op een epileptische aanval. Doordat de circulatie acuut stopt is er een zuurstoftekort in het lijf en kan er spasme optreden. Veelal gaat dit gepaard met snurken (gaspen genoemd).
Valt iemand op de grond en reageert niet meer, haal dan de AED en bel 112.
Heeft iemand een normale ademhaling, dus bewusteloos, dan is er geen sprake van een hartstilstand. Iemand met ademhaling heeft hartslag
Twijfel je, of het nu wel of geen hartstilstand is, plak de elektroden op de borstkas van het slachtoffer. Als diegene een hartslag heeft, dan herkent de AED dat en geeft geen stroomstoot.
Kortom je kunt met de AED niets fout doen!

Reanimeren doe je:
30x hartmassage, muis van de hand op het borstbeen, andere hand erop.
Dan compressies: Je mag hard drukken, het borstbeen moet 5-6cm ingedrukt worden.
Na elke 30x drukken 2x rustig beademen (kin omhoog, neus dicht).
Hoe snel moet je drukken? Zing het lied van de BeeGees ‘Staying Alive’: Dat Ritme!!

 

Ben je nou nog niet helemaal zeker wat te doen in die situatie: er zijn ook andere taken op dat moment: ambulance opwachten buiten het terrein. Familie weghalen van de situatie etc.

Hopelijk zijn jullie over de drempel getrokken om in ieder geval iets te doen!

NB.
Ben je nu zo ver om toch kennis op te willen doen over reanimatie en gebruik van de AED? Kijk eens in de voorwaarden van je zorgverzekeraar. Een groot aantal verzekeraars vergoed de kosten voor een cursus bij aanvullende verzekering.

>>>

Reactie op de cursus door cursist Marlies, moeder van twee spelers van onze herenselectie.

Weet je nog, Nouri, dat enorme talent, die goeie gave gast, wiens kansen en leven zijn verwoest? Een jonge fitte vent, die wellicht gered had kunnen worden wanneer er direct gehandeld was? Die nu misschien nog weer -in Ajax- zou staan voetballen wanneer er ìemand naast hem had gestaan die de verschijnselen die hij vertoonde herkende, of niet, maar de tegenwoordigheid van geest had gehad om het AED apparaat dat n.b. al die 10 minuten waarin niets gedaan werd op een meter afstand stond direct aan te sluiten en te gaan reanimeren. Een topclub als Ajax, met de beste mensen in dienst....
Weet jij wat je moet doen wanneer je teamgenoot tijdens een training plots in elkaar zakt op het veld, een speler of scheids tijdens de wedstrijd, of misschien net erna, in de douche?

Weet je het verschil tussen de verschijnselen van flauwvallen, bewusteloosheid, een beroerte of een infarct? Weet jíj hoe dan te handelen? Wat je moet checken, wanneer je moet gaan reanimeren, bellen, rennen voor de defibrilator. En weet je dan hoe je die moet aansluiten, hoe het werkt, wat je moet doen –en wat je misschien niet moet doen-? Wat als het je grote maat is die daar voor je voeten ligt? Wil jij dan degene zijn die iets gaat doen, en liefst weet wát je moet doen, om te pogen zijn of haar leven te redden, of wil je toeschouwer zijn, met misschien grote spijt achteraf? En wat als jíj het bent die daar plots ligt....zou jij je teamgenoot dankbaar zijn dat je het na kan vertellen?

Vanavond mocht ik, ouder van twee spelers van Wartburgia 1 en 2(heren), deelnemen aan de voorlichtingsavond over het gebruik van het nieuwe AED apparaat dat in de kantine hangt.

Weet jij wáár de AED hangt?

Ik nu wel. En ik weet nu ook hoe het apparaat te gebruiken, hoe het werkt, wat ik moet doen. Wat een geruststellend idee vind ik dat. Zoals ik het ook fijn vind dat ik af en toe een EHBO opfriscursusje heb gedaan – en wat zakt die kennis toch weer snel weg-. Ik heb in het verleden een scheids het veld afgedragen zien worden. Een speler in elkaar zien zakken, mijn eigen zoon bewusteloos, met blauwe lippen op het veld zien liggen. Ik wist toen amper wat te doen.
Ik hoop dat ik met de opgedane kennis een volgende keer dat ik zoiets zie gebeuren weet te handelen en direct ga handelen. Dat ik nu weer van alles gehoord en gezien heb geeft mij dan vást dat vertrouwen. Vooral ook doordat er gezegd werd: je kan het niet fout doen, als je het maar doet! Er kan ook weinig tot niks fout gaan met dit apparaat, maar toch is het fijn als je ook maar enig idee hebt van wat je op zo’n cruciaal moment moet doen.

Gelukkig waren er in totaal 16 mensen die hebben geluisterd, gekeken, geoefend, vragen hebben gesteld. Maar wat als één van die 16 niet aanwezig is, er niet toevallig iemand die BHV-er op zijn werk is aanwezig is? Is er iemand in jouw team die weet wat te moeten doen?

https://www.volkskrant.nl/mensen/steeds-meer-vrouwen-krijgen-een-hartinfarct-voordat-ik-het-wist-lag-ik-met-gillende-sirenes-in-de-ambulance~b2c83451/?fbclid=IwAR0qh7pvbG581NDndxwn4wDzDRPeVGUQstkgBjraC5DWjokpE4mLNLf-CrE

Marlies van der Riet